Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

«Всі ті інститути, які в кінці 19 і на початку 20 століття світ створив для запобігання війни, потім були обрушені, і була Перша світова війна як глобальний конфлікт, з якого людство виходило протягом 20 років точко. Зараз ми входимо у таку ситуацію: ми стоїмо напередодні саме глобального протистояння, глобальної війни. Можливо, вона буде дійсно не в категоріях Другої і Першої світової війни, але це буде протистояння, у яке буде втягнуто якомога більше гравців», - розповідає Віталій Кулик.

Тобто, пояснює він, війна в Україні інтернаціоналізувалася, і тепер, бачачи, як не працюють міжнародні інституції і режим міжнародного права, інші гравці будуть намагатися швидко вирішити свої проблеми, протиріччя, конфлікти у різних зонах світу на свою користь. До того ж, додає експерт, вони будуть максимально озброюватись, мілітаризуватися і отримувати доступ до нових військових технологій, намагаючись швидко створити зброю масового ураження або зброю для асиметричних відповідей (це дрони, наприклад). Це питання, констатує він, якомога швидше вирішити якісь демографічні, політичні, економічні проблеми для того, щоб створити пояс безпеки для себе.

«У 2000-х роках ми вважали, що зіштовхнулися із ситуацією, коли світ ставав усе більше і більше безпечним, прозорим і глобальним. А ця глобальна війна навпаки показує, що світ знову стає небезпечним, непрозорим і неглобальним. Тобто ми маємо навіть не зворотній маятник, а згортання багатьох процесів, які були до того», - пояснює Віталій Кулик.

Зокрема, стверджує політолог, мультикульутралізм уже поховали, щодо вільної торгівлі, то режим протекціонізму виявився найкращим у цій ситуації, ідеї про швидкі зелені переходи згортаються, навпаки йде нарощення виробництва і будівництва нових потужностей для отримання ресурсів, і, знову ж таки, це мілітаризація.

Популярні новини зараз

Власників банківських карток попередили: готуйтесь втратити частину заощаджень

Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов

Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення

Вдова героя не втрималася від ляпаса проросійській пенсіонерці: жінку потягнули до суду

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Васильєв пояснив, що митцю будь-якого напрямку корисно виходити за рамки свого фаху, аби розширювати власний мистецький світ.

Також Знай.ua писав про те, що Устенко пояснив, чому Китаю не вигідне зміцнення юаню.