Про це він розповів у програмі «ОБЛИЧЧЯ. UA. Портрет сучасної нації».

«32 роки незалежності чи до початку широкомасштабної війни ми за інерцією продовжували жити в Українській РСР. Наприклад, реактивна модель правоохоронної системи як була у радянський період, так і зараз, тобто відбувається якесь правопорушення – біжать усувати. А цивілізований західний світ уже давно перейшов на превенцію», - зазначає Григол Катамадзе.

Тобто, пояснює він, там йде превентивна робота для запобігання тому, щоб не було скоєно злочини, і зокрема в економічній безпеці. Зокрема, гість програми говорить про так звану intelligence-led policing, ILP модель, яка сьогодні існує в тій же Великій Британії. На його думку, якщо ми щось хочемо запозичити і чогось хочемо навчитися, то можна взяти до уваги саме це.

«Коли я йшов на конкурс (ред. – у БЕБ), я собі поставив таке завдання, що у разі перемоги перше – створити нову систему, яка спирається саме на модель ILP. Не кидатися, не йти до бізнесу, не вивертати, не класти на підлогу обличчям та забирати сервери, а займатися аналізом. І вже коли ти достеменно переконаний, що є ті чи інші порушення, вже тоді приходити. Це зняло б дуже напругу», - пояснює Григол Катамадзе.

Також він розповідає, що хотів створити навчальний центр для підготовки. За словами експерта, набравши туди перших 5 аналітиків та 5 детективів, він би відправив їх до Великобританії, США, щоб вони там пройшли за 2-3 тижні короткострокові курси, повернулися і готували решту. Тоді б, констатує він, за підсумками ми отримали б орган, який трохи випереджав би події.

Популярні новини зараз

Комуналка злетить на 75%: українцям порадили затягнути паски та попрощатися з заначками

Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО

За світло можна платити по 1,72 грн за кВт: можливість, про яку багато хто не знає

Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Біркадзе повідомив, що зараз у всій росії можуть спалахнути такі антисемітські виступи, як у Дагестані.

Також Знай.ua писав про те, що Арістов розповів про адаптацію української системи охорони здоров'я до умов війни.