Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

За словами гостя програми, Це особиста справа Фаріон, яку точку зору вона поділяє щодо мови, із чим погоджується чи не погоджується. Тим не менш, підкреслює він, будь-яка людина може дотримуватися свої точки зору рівно до того моменту, доки вона не ображає інших, називаючи їх неправильними українцями. Тому що, пояснює експерт, у такому разі Фаріон посягає на гідність іншої людини, а цю гідність має захищати не лише закон, але й уся система державних механізмів, зокрема і кримінальний кодекс.

«Самоідентифікація – це власне відчуття. У мене є чимало знайомих, які народилися в Україні від українців, але мова їхнього спілкування – російська. І це не означає, що я їх у своїй категорії цінностей буду казати: «Ти не українець». На моє переконання, не мова є визначальною для ідентифікації особи і її безпосереднього зв’язку не лише правового, але ментального, особистого та культурного з Україною», - пояснює Андрій Вігірінський.

На думку експерта, якщо людина своє майбутнє пов’язує з Україною, є відповідальним громадянином, виконує те, що вимагає від неї Конституція, сплачує податки чи голосує на виборах, і взагалі переймається майбутнім цієї країни, то вона є українцем за своїми переконаннями.

«Якою мовою людина переймається за майбутнє України не є визначальним. У 1990 і 1991 роках, коли був момент історичного волевиявлення українського народу, прагнення жити у самостійній, незалежність, демократичній, суверенній країні, питання про те, чи хочете ви жити у країні, де вам доведеться у побуті послуговуватись не російською, а українською мовою, не стояло. Тобто, напевно, з точки зору суверенітету не визначальним є критерій мови», - підсумовує Андрій Вігірінський.

Популярні новини зараз

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Гладких розповів, чи здатен Китай вирішувати глобальні проблеми на рівні США.

Також Знай.ua писав про те, що Дорошенко розповів про важливість урбаністичної української культури.