Про це повідомляють на Facebook-сторінці волонтерського штабу "Українська команда".

"Українці обурені новим порядком ввезення в Україну гуманітарної допомоги, який був затверджений постановою Кабміну №953. Адже він фактично робить неможливим отримання з-за кордону гуманітарної допомоги, яка призначалася військовим, переселенцям та іншим українцям, що її потребують. Ось тут – майже 50 тис. підписів українців, які підтримали звернення "Української команди" до Кабміну з вимогою скасувати скандальну постанову. Ми передаємо всі ці підписи в Кабмін і сподіваємося, що уряд нарешті нас почує. Постанова №953 має бути скасована", – заявив волонтер "Української команди" Орест Криштафович.

Він зазначив, що підписи під вимогою скасувати постанову №953 поставили військові, переселенці, малозабезпечені й інші українці, які отримували гуманітарну допомогу. Також цю вимогу підтримала низка громадських організацій, благодійних фондів і волонтерських ініціатив.

"Люди розуміють, що наближається колапс волонтерського руху. Наголошуємо: постанова №953 має бути не відтермінована, а саме скасована. Бо більшість положень нового порядку все одно мають вступити в силу вже з 1 грудня. Із цього ж моменту потік гуманітарної допомоги, яка допомагала вижити мільйонам українців, скоротиться в рази. Бюрократією перемоги не здобудеш", – підкреслив Криштафович.

Постанову №953 "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" Кабінет Міністрів України ухвалив 5 вересня 2023 року. Документ набуває чинності з 1 грудня 2023 року.

Популярні новини зараз

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Постанова передбачає, що волонтери мають надіслати запит іноземним партнерам із проханням надати гуманітарну допомогу, дістати від партнерів підтвердження одержання гуманітарної допомоги, згенерувати електронний доступ й отримати реєстрацію в системі автоматизованого регулювання розподілення гуманітарної допомоги, згенерувати електронний ключ до системи автоматичного регулювання розподілення гуманітарної допомоги, отримати запит від військових із печаткою й підписом (що у 90% випадків неможливо, зауважують волонтери), створити заявку на отримання гуманітарної допомоги від партнерів, дістати електронну декларацію, переслати електронну декларацію партнерам, а після того, як гуманітарний вантаж перетне кордон, зробити інвентаризацію й занести в систему кількість отриманого вантажу, яка має збігатися із заявкою на допомогу.

На сайті Кабінету Міністрів України 16 жовтня від імені волонтерів зареєстрували петицію із закликом відтермінувати дію постанови №953.