Про це він розповів на каналі «UKRAINE THE BEST».

Як зауважує експерт, якщо взяти до уваги зірок авангарду першого ряду, то це Малевич, Архипенко, Екстер, Богомазов і багато інших, і вони всі українці, вони визнавали себе українцями, писали про те, що вони українці. До того ж, додає він, всі без виключення писали, що їх надихнуло українське народне мистецтво, це і Малевич, і Екстер, і брати Бурлюки.

«І навіть Архипенко, який більшу частину життя прожив поза межами України, творчими коріннями пов’язаний з архітектурою Київської Русі, з половецькими бабами, з трипільською культурою, з народною керамікою. Зараз уже почався рух у світі з визнання художників, яких раніше називали російськими, українцями», - розповідає Юрій Комельков.

А почалось це, зазначає він, з Айвазовського, з Куїнджі, з Рєпіна. Принагідно галерист згадує, що не так давно Нідерланди, де є музей із найбільшою поза межами росії колекцією Малевича, теж визнала його українським художником, а потім це зробили і з Екстер. Також він нагадує, що Малевич, зірка №1 світового авангарду, українець, він створив свій напрямок – супрематизм, а українець Олександр Архипенко заснував кубізм у скульптурі.

«Існувала дуже потужна школа сценографів, так званих представників театрального авангарду, у нас є чудовий Київський муніципальний музей театрального мистецтва, де зберігається найбільша у світі колекція Анатолія Петрицького. Якщо взагалі брати твори Меллера, Хвостенка-Хвостова, Екстер і Косарева, то вона вважається чи не першою у світі або другою. Тобто це найгучніша колекція у світі за якістю», - підкреслює Юрій Комельков.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Лобан розповіла, хто врятував скульптури Пінзеля від радянської влади і показав Європі.

Також Знай.ua писав про те, що Злотник розповіла, як організував в Україні концерт Мішеля Леграна.