Це призводить до вимушеної економії постачальників на якості продуктів. Про це із доказами розбіжностей повідомив політолог Олексій Голобуцький.

Він нагадав, що «цілий заступник міністра оборони на днях навідався з раптовою перевіркою на склади деяких військових частин на Сході країни, бо звідти була інформація про неякісну їжу для військових».

На позиціях дійсно були виявлені неякісні продукти, зокрема, гнилі банани. Постачальників попередили про можливі штрафи, втім, як пише блогер, проблему штучно створюють у самому МО.

«Якщо зайти на Прозоро і проаналізувати останні тендери, то можна зробити дивовижне відкриття: Міноборони вимагає у постачальників закуповувати продукти для ЗСУ за уже не існуючими цінами. Це ціни, які були актуальними минулого року або ще раніше, а зараз таких цін просто немає», - стверджує експерт.

На доказ своїх слів Голобуцький наводить декілька прикладів, порівнюючи нещодавній аукціон МО від 4 січня і дані порталу Мінфін та офіційного видання Верховної Раді «Голос України».

Популярні новини зараз

Головне за 22 вересня: пенсію збільшать, повістки прийдуть поштою, курс долара шокує, а українці отримають ще одну платіжку

Вдова героя не втрималася від ляпаса проросійській пенсіонерці: жінку потягнули до суду

Ціни на продукти, відсоток із зарплат та "журба" НБУ: як збільшаться витрати українців з 1 жовтня

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Показати ще

Так, у тендері 4 січня ціна на картоплю від МО дорівнює 6 грн/кг. Між тим, за даними «Голосу України», картопля в Україні наразі коштує 12-20 грн/кг, а Мінфін каже про 24,40 грн/кг.

Так само суттєво відрізняються ціни на яйця: контракт МО – 4,8-4,92 грн/шт, Голос України – 9 грн/шт, Мінфін – 6,3 грн/шт.

Політолог порівнює також ціни на макарони, свинину, яловичину. В усіх випадках МО оперує вже давно неактуальними даними.

Експерт звертає увагу також на питання безпеки, з яким стикаються постачальники: «постачальники їжі для ЗСУ везуть ці продукти не в спокійний супермаркет десь у Полтаві, а до місць бойових дій».

З огляду на підвищені ризики за умов заниження цін, зниження якості харчування виглядає неминучим, упевнений політолог.

Постачальники, за даними політолога, вже неодноразово зверталися до МО з проханням привести ціни до реальних. Але в Міноборони наразі відповідають категоричними відмовами.

«Впертим небажанням дивитись в очі реальності Міністерство оборони може породити для себе черговий репутаційний скандал. Треба не гнилі банани перевіряти, а створити умови, які забезпечать закупівлю для армії якісних продуктів, а не найдешевшого чорті-чого», - закликає експерт.