Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

«Щастя ми не можемо нав’язати нікому і не маємо права нав’язувати. А держава може створити передумови, тому йде теза про суспільне щастя. Це передумови, які може взяти на себе як зобов’язання держава. А далі розквіт особистості – це вже індивідуальне щастя», - розповідає Олесь Доній.

Саме тому, підкреслює експерт, найважливіша теза з «25 сходинок до суспільного щастя» - це «Будь щасливим», до того ж, право на щастя раніше не виписував жоден український ідеолог. Як він розповідає, у нас було три етапи національної ідеї, всі вони зводилися до того, що все життя українець повинен боротися за мову і за державу, але не було уваги до індивідууму.

«Розуміння, що брак уваги до індивідууму якраз прирікає українську державу і українську ідею на неуспіх, прийшло набагато пізніше, з аналізом успішності інших країн, які дуже часто боролися, як українці (а українці тут можуть дати форму багатьом іншим, показати приклад у боротьбі і зараз зокрема), але, окрім успіху у боротьбі, показували ще успіх у мирі. Тобто витворювалися умови для розвитку кожного індивідуума, це те, чого у нас не вистачає», - пояснює Олесь Доній.

Отож, констатує він, одна справа – це перемога на фронті, інша – усвідомлення, що цього замало, потрібно ще показати, за що варто боротися. Адже, міркує ідеолог, якщо у нас тут буде авторитарна держава, де немає розвитку особистості, то українці і далі будуть продовжувати звідси виїжджати навіть після перемоги. Тобто, підкреслює він, нам потрібні орієнтири і для держави, і для себе.

Популярні новини зараз

Кабмін ухвалив важливе рішення щодо пенсій українців: що буде з виплатами

Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять

Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують

Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку

Показати ще

Доній – автор Концепції «25 сходинок до суспільного щастя», яку експерти оцінюють як осучаснення ідей Григорія Сковороди, а самого Олеся Донія – як модерний аналог Григорія Сковороди.

Як повідомляв Знай.ua, Кушнір розповіла, як децентралізація допомогла Україні вистояти у війні з росією.

Також Знай.ua писав про те, що Луценко розповів, хто такі хороші рускі і що з ними робити.