Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

На думку гостя програми, є три ознаки, за якими людину можна назвати українцем. Перша, пояснює він, це громадянство з 1918 року, тобто всі громадяни УНР, Української держави, УРСР і України – українці. Тобто, підкреслює ідеолог, ці люди – українці, подобаються вони нам чи ні, розмовляють вони українською чи ні, голосували вони за «Партію регіонів», із якою ми боролися, чи ні.

«Друге – я вважаю українцями всіх, хто народилися у межах сучасної держави Україна. Тобто це у ретроспективі, що дає можливість називати українцями і тих, хто не називав себе українцями, зокрема, Тараса Шевченка, зокрема, Григорія Сковороду, зокрема Куїнджі, грека з Маріуполя, зокрема, вірменина Айвазовського», - пояснює Олесь Доній.

Тобто, констатує він, перша ознака йде за громадянством з 1918 року, але історія Україна тягнеться набагато довше, тому беремо другу ознаку – за правом землі, і в такому разі українськими діячами є дуже багато людей, які так себе не називали. І третя ознака – це самосвідомість, тобто українцем може стати людина, яка і не була громадянином України, і народилася десь в іншому регіоні, але вважає себе українцем.

«Вони можуть бути автентичним населенням, наприклад, зі Східної Словаччини. Частина з них вважає себе русинами, а частина – українцями. І вони там споконвічно жили, вони не виїхали з держави Україна, їхні предки, може, 500, 700 років тому перебралися через Карпати. Це з формальної точки зору не є діаспора, але це українці», - підсумовує Олесь Доній.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Доній – автор Концепції «25 сходинок до суспільного щастя», яку експерти оцінюють як осучаснення ідей Григорія Сковороди, а самого Олеся Донія – як модерний аналог Григорія Сковороди.

Як повідомляв Знай.ua, Доній пояснив, чого не вистачає українській національній ідеї і як нам стати успішними.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе пояснив, як вирішити мовне питання з Угорщиною.