Це рішення запустило процес перетворення колишньої урядової резиденції «Межигір’я» у державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва. Насамперед, щоб забезпечити охорону та збереження цінних територій для держави, та використовувати такі об’єкти в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілей. Для прикладу, саме такий статус мають парки «Феофанія» та Маріїнський у Києві, Стрийський парк у Львові тощо.

Для того, щоб новостворений об’єкт працював в інтересах держави в правовому полі, нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив рішення щодо передачі в управління державній установі “Парк — пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я” активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Наступний кроком стане передача до Парку-пам’ятки земельних ділянок із управління Кабінету Міністрів України та рухомого майна від Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами. Йдеться про картини, автомобілі, меблі, техніку, обладнання тощо. Це, нарешті, відкрило можливості для 100% повернення «Межигір’я» у державну власність.

Наразі вже створена спеціальна адміністрація «Межигір’я», яка опікується оформленням усіх необхідних документів. Після офіційного відкриття парку усі кошти від роботи «Межигір’я» будуть надходити до державного бюджету, а відповідно на фінансування наших Збройних Сил.

Як повідомили у спеціальній адміністрації “Межигір’я”, у травні парк планує відкрити свої двері для відвідувачів. Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом.

«Парк-пам’ятка «Межигір’я» будує свою роботу фактично з нуля. Від оформлення земельних ділянок, які визначені Законом України, обліку рослин, тварин, техніки в парку-пам’ятці, до розробки нових можливостей для масового відпочинку на природі. У травні «Межигір’я» відкриє свій перший офіційний туристичний сезон для усіх відвідувачів», – інформують у спеціальній адміністрації парку.

Популярні новини зараз

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

За словами першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександра Краснолуцького, передача парка-пам’ятки «Межигір’я» в управління державі є не лише важливим природоохоронним кроком, який назавжди забезпечить повернення земельних ділянок у державну власність, сприятиме збереженню особливо цінних земель та біорізноманіття, а й допоможе збільшити надходження до державного бюджету.

«Нарешті, завдяки рішенню Уряду, “Межигір’я” набуває статусу не лише унікального обʼєкта, а стає одним з інструментів підтримки економіки України та об’єктом із сотнею нових робочих місць. Місцем, яке завдяки відвідувачам наповнюватиме державну скарбницю та працюватиме задля перемоги України над ворогом», – наголосив Олександр Краснолуцький.

Нагадаємо, що з 2014 року представники громадської організації “НПУ “МЕЖИГІР’Я” були відповідальними за збереження майна парку. Після створення у 2023 році Законом України Державної установи «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» Уряд передав усі права на майно та земельні ділянки цій державній організації.