Одна з основних причин — брак власних потужностей, зокрема для виробництва цементу. Саме внаслідок цього підвищуються ціни. Однак, перед ринком постає додаткова загроза можливої монополізації ірландським виробником цементу. Компанія CRH збирається викупити активи конкурентів, що, імовірно, призведе до поглинання ринку України. Відтак гігант матиме можливість надалі диктувати власні прайси, відштовхуючись від своїх побажань.

Як пише Gazeta.ua, інформація про плани однієї з найбільших у світі будівельних компаній CRH щодо придбання двох заводів у дочірньої компанії італійського цементного виробника Buzzi — Dyckerhoff, зʼявилася улітку 2023 року, повідомляють журналісти СтопКору в новому розслідуванні.

За зʼясованими медійниками фактами: англомовне видання The Kyiv Independent, яке провело масштабне дослідження потреб і проблем українського ринку під час відновлення знищеної окупантами інфраструктури, на тлі відбудови на громадян України може очікувати значне подорожчання будматеріалів. Крім того, імовірно, настане ще й монополізація ринку і брак цементу.

"На концентрованому ринку пропозиція цементу буде меншою, ніж на конкурентному, у той час, як ціни зростуть", — прогнозує доцент Колумбійської бізнес-школи Бруно Пеллегріно, коментуючи ситуацію українського будівельного ринку.

Генеральний директор фірми "Ковальська", найбільшого споживача цементу в Україні, Сергій Пилипенко зауважує, що наша країна потребує більше гравців на будівельному ринку та "диверсифікувати його, а не робити більш компактним, тому що конкуренція дуже слабка".

Популярні новини зараз

Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат

Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган

Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

Для відбудови зруйнованих ворогом будинків, доріг, об'єктів соціальної та критичної інфраструктури Україні необхідно витратити щонайменше 487 мільярдів доларів. Однак, як наголошує видання, цифра може суттєво зрости через прогнозований дефіцит будматеріалів і їхнє подорожчання.

Водночас Володимир Власюк, директор держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза", у коментарі медійникам пояснив: українські цементники можуть виробляти щонайбільше 13 млн тонн цементу в рік. До слова, туди уже враховані дані зруйнованого росіянами заводу "Балцем" на Харківщині. Мінімальна ж річна потреба для відбудови становить 15 млн тонн.

"За нашими оцінками, потужності із виробництва цементу, наявні на 2022 рік, у нас складають близько 13 млн тонн щорічно. Потреба, як я сказав, 15,1-15,2 млн тонн на рік. Тобто висновок такий, що ми можемо очікувати дефіциту потужностей цементу під час відбудови. Ми його оцінили приблизно у 14%", — каже Власюк.

Можливості для збільшення власного виробництва

Як розповідають журналісти: про плани інвестувати в українські цементні заводи мінімум 100 мільйонів доларів із метою збільшення внутрішнього виробництва у країні до 15 млн тонн заявила ірландська компанія з виробництва цементу CRH. Зʼясувалося: гігант збирається викупити активи конкурента — Dyckerhoff (Buzzi).

Проте, економісти попереджають: таке злиття найімовірніше призведе до подальшої концентрації на ринку України, котрий і без того є висококонцентрованим. Це дасть цементним виробникам можливість для підвищення цін, унаслідок чого спостерігатиметься й збільшення витрат на відбудову.

"Якщо буде монополія на цемент, буде зростання цін, ми будемо змушені піднімати ціни на свій продукт, і звісно звідси буде подорожчання квадратного метру житла", — зауважує виконавчий директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олег Сиротін.

Як кажуть журналісти, в АМКУ уже від жовтня 2023 року досліджують угоду між CRH та Дікергофф на предмет потенційної концентрації. У Комітеті їм пообіцяли розібратися протягом трьох місяців, але остаточного рішення у справі медійники не отримали й досі.

"На запити з цього приводу в комітеті вже не відповідають, а зустрічі з журналістами уникають, попри їх обіцянки та наші неодноразові записи на офіційний прийом", — розповідає авторка розслідування Алла Мартин.

В АМКУ завжди є проблема щодо довготривалості прийняття рішень, розповідає керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь.

"Антимонопольний комітет у нас працює і реагує доволі кволо, тобто із суттєвим запізненням на 3,5,7 років. Уже може юридичних осіб таких не існувати, а він тільки вирішує, що були відповідні порушення. Головна проблема АМКУ - довготривалість прийняття рішень", — каже керівник інвестиційної компанії William Invest Expert.