Про це він розповів у програмі «Регіони у вогні» із Олексієм Буряченком.

Як зауважує Олексій Буряченко, лідер у справедливій енергетичній трансформації і відмові від вугілля – Німеччина, але вони йшли до цього 60 років і зробили це все дуже грамотно. Наприклад, Польща, додає він, тільки підійшла до початку реформування цієї галузі, це вимагає грошей і часу, тому не можна вимагати від України такої трансформації швидко.

«Ті громади, в яких це (ред. – шахти) був містоутворювальним елементом, самі цього не вивезуть за рахунок свого бюджету, їм потрібні будуть кошти з держави або з Європейського Союзу, який і просить, відповідно, щоб ми щось робили з цими шахтами. Чи багато Європейський Союз наразі дає нам субвенційних коштів на ефективне здійснення такого переходу?», - запитує Олексій Буряченко.

По-перше, пояснює гість програми, ЄС та міжнародні організації не дають кошти просто так, а лише під проєкти і з подальшою звітністю, куди пішло фінансування. Отож, стверджує експерт, тут потрібна системна політика, зміна моделей розвитку регіонів, залежних від вугільної галузі, створення інвестиційної привабливості тощо, тоді під це і гроші дадуть.

«У Європі функціонує Фонд справедливої трансформації, його загальний обсяг – 45 млрд євро. Він не для України, звичайно, а для тих країн, які є членами Європейського Союзу, але існують так само ініціативи, які стосуються підтримання справедливої трансформації у країнах, які є не членами ЄС. Це зараз обговорюється. І наша сьогодні задача – продемонструвати, що ми розуміємо, що це таке, що ми бачимо, як це може реалізовуватися в країні, що ми відповідальні, що ми зможемо сформувати відповідну модель. І тоді ми можемо розраховувати на цей ресурс», - пояснює Ярослав Жаліло.

Популярні новини зараз

Гороскоп на липень-2024 для всіх знаків Зодіаку: відмова Козорогів, поїздка Овнів та розваги Близнят

За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову

Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться

Боржникам приготуватися: комунальники йдуть на крайні заходи

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко розповів, як морські дрони Sea Baby знищують російські кораблі.

Також Знай.ua писав про те, що Когут розповів, чи вистачає українському парламенту кваліфікації.