5 липня за ініціативи Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» й Університету Григорія Сковороди в Переяславі вкотре відбувся етнографічний обряд зажинків – виготовлення першого снопа, який символізує початок жнив.

Фонд «Рідна країна» виступив за відродження давнього українського обряду зажинків ще у 2008 році. Перший захід провели на Черкащині, а нині, вже кілька років поспіль, зажинки відтворюють і на Переяславщині.

У 2024 році зажинкові активності відбулися на полях, де військом під проводом Тараса Трясила гартувалася українська козацька слава в XVII столітті. До обряду залучили військових – артилеристів зі 117-ої окремої механізованої бригади, які виборюють незалежність вже на полях битв новітнього етапу російсько-української війни.

Про мету та важливість проведення дійства розповів політик та громадський діяч, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко:

«Як вчили наші відомі інтелектуали, зокрема один з найвизначніших політологів В’ячеслав Липинський, аби здобути незалежність і свободу Української держави треба зробити найбільшу ставку на два стани – військових і хліборобів. Це головні соціальні групи. Педагоги і працівники культури – третя, яка працює світоглядно, аби, як казав класик, «не плутати в кого стріляти».

Популярні новини зараз

Нові правила субсидій: хто залишиться без допомоги

Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні

Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне

У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Надалі Томенко передав слово ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталію Коцуру.

«У наших освітніх програмах ми враховуємо історію, побут України. Відтворюємо традиції, які в радянський період підмінювалися іншими. Молоді люди повинні знати правдиву, прадідівську історію і звичаї. Не лише читати про це на папері, а й бачити – відроджувати та популяризувати». ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур

«Багато хто називає цю війну «війною ідентичності». Тому наш Заповідник береться за збереження тих традицій і звичаїв, що були притаманні українському народу впродовж багатьох сотень років. Їх підтримка і популяризація сприяє гуртуванню народу», – додав генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич

Надалі до справи взявся Народний фольклорний ансамбль «Громиця» КМЦ Дарницького району, який спільно з військовими, у супроводі обрядових пісень та примовлянь, притаманних цьому процесу ще за наших предків, заклав перший сніп та, тим самим, задав офіційний історико-культурний відлік жнивам на Переяславщині. Усі охочі гості свята мали нагоду повправлятися у вмінні жнивування та трішки попрацювати косою чи серпом.