Сегодня, в День Киева, будет много поздравлений и добрых слов о нашем родном городе – столице Украины! И это верно.

Но не менее справедливо было бы заметить, что с каждым годом от 50-тысячного княжеского города Владимира и Ярослава, от восточного православного Рима эпохи Ивана Мазепы, от духовной территории украинской общины Сковороды-Шевченко-Леси Украинки, от героической и трагической столицы Украинской государства времен Грушевского-Скоропадского-Петлюры… остается все меньше и меньше историко-культурных и архитектурных свидетельств.

Звісно, команда Кличка, яка гідно продовжує часи брутальної забудови Києва, сьогодні розповість нам, про свій черговий унікальний проект - міст до острова розваг на Оболоні. Натомість Києву, який працює і виживає від обстрілами російської орди, доречніше було б подумати над укриттями для безпеки киян, над новими школами і дитсадками, над належною транспортною інфраструктурою…і що не менш важливо - над ЗБЕРЕЖЕННЯМ історичної частини УКРАЇНСЬКОЇ СТОЛИЦІ!

…Я днями випадково натрапив на рішення Громадських слухань у Києві від…12 червня 2005 року, які підтримали мою пропозицію про ЗАБОРОНУ забудови історичного КИЄВА.

Популярные статьи сейчас

Пенсии предлагают поднять на 60%: чтобы больше не перебиваться копейками

Закатывайте рукава – еще придется поработать: кого из украинцев не отпустят на пенсию в 2024 году

Одни уедут, другие не доживут: как изменится Украина в ближайшие 15 лет

Подорожание почти на 40%: украинцев ожидает "сюрприз" в платежках

Показать еще

Але реалії життя і плани та дії влади, як знаємо, виявилися дещо іншими. Київ ДОСІ не затвердив новий ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН та відповідно не визначив історичну та інші зони розвитку української столиці😡

Але я не втрачаю надії. І сьогодні в День Києва знову пропоную 5 кроків для врятування залишків минулої історико-архітектурної та культурної слави нашої столиці:

1. Створення культурного і музейного простору ДАВНЬОГО КИЄВА на місці Гостинного двору, що на Контрактовій площі.

Нагадаю, що в 70-роках під час будівництва метро тут археологи розкопали вулицю Києва 11 століття і знахідки отримали назву «Київські Помпеї». Тож маємо ОСТАННІЙ ШАНС відновити розкопки на Подолі, а на базі знахідок створити Музей історії та архітектури ДАВНЬОГО КИЄВА, а не звести черговий центр із кафе і сувенірними мафами.

2. Київ Івана МАЗЕПИ.

Облаштувати район від Арсенальної площі до Києво-Печерської лаври як територію пошанування і популяризації життя та діяльності Гетьмана Івана Мазепи. Він повинен розпочинатися памʼятником знаменитому державотворцю на площі і завершуватися Музеєм головному меценату Києво-Печерської лаври в Мазепинській вежі.

3. Київ - СТОЛИЦЯ Української Держави 1917-1920 років.

Нагадаю, що наші пропозиції про перетворення Будинку вчителя - на освітній та музейний простір, де буде популяризуватися історія нашого державотворення початку 20 століття, де будуть кабінети Керівників України Михайла Грушевського і Симона Петлюри, де зала нашого парламенту - Центральної Ради стане місцем просвітницької діяльності…вже 6 рік ігноруються міською владою. Справа честі - створити таку територію нашого Державотворення в центрі міста.

4. Київ Владислава ГОРОДЕЦЬКОГО.

Одним из архитектурных брендов нашего города уникальные и неповторимые художественные произведения Владислава Городецкого.

Для того чтобы маршрут архитектурными чудесами Городецкого стал составной частью мировой презентации Киева, необходимо завершить реконструкцию Национального художественного музея, провести ремонт Караимской кенасы (Дом актера) и открыть для всех киевлян и гостей города Дом с химерами, изменив его статус одной из президентских резиденций.

5. Об ИСТОРИЧЕСКОМ ПАНТЕОНЕ Киева.

Сегодняшняя власть ментально представит искалеченный образ гражданина «малороссианско-советского типа». Для Кличко и К. украинофоб Булгаков – «выдающийся киевлянин», памятник Щорсу – важное художественное произведение, а еще вчера московские попы Лавры для них были духовными, прости Господи, наставниками?!

Тож визначення місця та ролі історичних постатей в ландшафті сучасної української столиці повинна взяти на себе експертна спільнота, а не чиновники через маніпуляції і так звані голосування. Бо інакше, й на далі, архітектурний творець барокового Подолу Іван Григорович-Барський буде прописаний десь на Кільцевій, а Тарас Шевченка на станції метро в колишній промзоні міста…

Отож, друзі-кияни! Не забуваємо, що справа захисту історико-архітектурного і культурного обличчя нашої столиці в наших руках.

Зі святом Вас…із сльозами на очах!

ВСЕ БУДЕ наш ВІЧНИЙ КИЇВ!

ВСЕ БУДЕ наша рідна УКРАЇНА!💙💛