Через бажання «отримати вигоду» від бізнесу, голова Мінекології Роман Абрамовський затягує з підписанням наказу про подовження строку дії технологічних нормативів, який сплив у кінці грудня минулого року.

Про це йдеться у матеріалі «Як бездіяльність Міністерства екології загнала у безвихідь українську промисловість», опублікованому на сайті znaj.ua.

Нагадаємо: у металургійній галузі до нинішнього року діяли технологічні нормативи допустимих викидів забруднюючих речовин. Але у кінці грудня минулого року строк дії цих нормативів добіг кінця.

Паралельно велася робота щодо приведення цих нормативів до європейських стандартів. Ще у 2019 році ДП «Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут» (інститут УХІН) розробив пакет документів для внесення змін до Технологічних нормативів, і направив його до Міністерства енергетики та охорони навколишнього середовища.

Але Абрамовський, тоді ще в статусі заступника міністра, відповів на цей лист відпискою, суть якої зводилася до бажання «домовитися».

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

«У своїй відповіді Роман Абрамовський послався на «недостатню обґрунтованість пропонованих змін», а також зазначив, що в принципі Міністерство готове розглянути пропозиції по Технологічним нормативам після виправлення. Зазвичай формулювання з приводу «недостатньою обгрунтованості» чиновники застосовують, коли хочуть натякнути бізнесу про те, що потрібно йти «домовлятися», - сказано у матеріалі.

Однак, «домовлятися» з одіозним заступником міністра ніхто не став. Навпаки: всі формальні зауваження науковці інституту УХІН ретельно опрацювали. На початку 2020 року пакет документів був поданий повторно, вже з усіма необхідними поясненнями щодо «обґрунтованості».

«Але Абрамовський дав чергову відписку, знову вказав на недостатню обґрунтованість пропонованих змін, і знову в кінці натякнув на готовність розглянути документи, якщо нададуть «всі необхідні матеріали». Єдиними матеріалами, що не були надані на той момент, були тільки, як кажуть фінансисти, «грошові кошти та їх еквіваленти» або, простіше кажучи, хабарі», - йдеться у статті.

Після цього Асоціація «Укрметалургпром» надіслала до Міністерства листа проханням якомога швидше внести зміни в Технологічні нормативи, щоб не допустити колапсу української промисловості.

Це нарешті дало результат: Міністерство опублікувало на своєму сайті проект Наказу про внесення змін до технологічних нормативів. Однак, станом на 31.12.2020 (критичний термін підписання Наказу), зміни так і не були прийняті. Тобто, вже майже два тижні у новому році промисловці живуть у законодавчому вакуумі, який створило Мінекології, резюмується у матеріалі.

Раніше народний депутат Сергій Магера заявив, що українські підприємства платять сотні мільйонів гривень екоподатку, які йдуть незрозуміло в якому напрямку, а Міністерство екології не робить ніяких кроків для того, щоб знизити фіскальний тиск на промисловість. Більше того: відомство ставить палки в колеса галузі, не продовжуючи технічні нормативи щодо викидів, і тим самим заганяє промисловість у ще більшу кризу.

У свою чергу глава Асоціації «Укрметалургпром» Олександр Каленков заявив, що відмова глави Мінекології підписувати наказ про подовження технологічних нормативів пояснюється його бажанням включити корупційну складову та інші неправові методи впливу на підприємства.