Чи можлива для України перемога в тій війні, яку з 2014 року веде проти неї Росія? Якщо так, то якою може бути ця перемога і що для неї буде потрібно?

На ці питання в програмі «Що далі» на каналі «Знай 24» відповідає футуролог, письменник і громадський діяч Олексій Толкачов.

«Я більш ніж упевнений, що Україна може перемогти в цій війні. Це питання найближчих двох-трьох років. Але необхідно розуміти, що перемога в цій війні передбачає утилізацію Російської Федерації як державного суб'єкта. Навіть якщо в Росії Путіна змінить Навальний або інший політик, у неї все одно залишиться імперський дискурс, комплекс неповноцінності та необхідність самоствердження», - говорить експерт.

На його думку, єдиний спосіб уникнути цього - демонтаж Росії. Інший шлях залишався можливим на початку війни - якби Україна відкрито назвала її війною. Адже в конфлікті завжди беруть участь дві сторони, і обом він для чогось потрібен. Для росіян в перші місяці війни її усвідомлення стало б шоком. Ось тільки українці назвали це не війною, а антитерористичною операцією. Як висловився Толкачов, ховрах є - а ми його не бачимо. Війна не стала для росіян шоком, а для українців - переломним моментом.

«Я припускав, що в стратегічній перспективі цей конфлікт повинен привести до усвідомлення українцями самих себе як спадкоємців Київської Русі. «Старший брат» насправді не більше ніж її дочка або внучка. Якби Київ оголосив амбітний геополітичний проєкт, то росіяни пішли б за ним, а не за Москвою», - вважає Олексій Толкачов.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Раніше Знай.ua повідомляв про підтримку з боку США України в боротьбі з Росією.

Також надходила новина про загибель українського журналіста на Донбасі.