Український політолог, історик Кость Бондаренко в програмі «Культ личности» розповів, як Микола Азаров прийшов у політику і яку роль зіграв у формуванні «Партії Регіонів».

«Микола Янович з'явився в 90-ті роки. Микола Янович став досить відомим політиком ще за часів другого парламенту. Він балотувався по мажоритарному округу в Донецьку, переміг, прийшов. Причому він прийшов зі специфічного середовища – він не був економістом, не був фінансистом. Він прийшов із наукового середовища – він очолював один із науково-дослідних інститутів, сам він за фахом маркшейдер. Коли він прийшов до Верховної Ради та очолив фінансовий комітет – з цього моменту він почав намагатися розібратися у фінансовій проблематиці», - говорить експерт.

У 1996 році Азаров зустрівся з Леонідом Кучмою, після чого очолив Податкову службу України. За словами Бондаренка, тоді Азаров не асоціювався з жодним із донецьких кланів. І його призначення було персональним рішення Кучми.

«Це вже потім Микола Янович став політичною фігурою. Приблизно 2000 рік, коли він почав вже визначатися, як один з тих політиків, які взяли участь у формуванні «Партії Регіонів». Приблизно в 2000 році намітився консенсус декількох регіональних еліт. Вони стали ядром, навколо якого сформувалася «Партія Регіонів», - розповів історик.

Він зазначив, що до цього «Партія Регіонів» була «об'єднанням представників політико-бізнесової еліти для вирішення своїх нагальних проблем».

Популярні новини зараз

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

«Ціла низка людей, які об'єдналися для лобіювання своїх інтересів, а не для великої політики. Вже потім цей проект був узятий на озброєння новими обличчями, як якась «парасолька» для консенсусу східних еліт», - стверджує Бондаренко.

Політолог додав, що в 2002-2004 роках між Януковичем і Азаровим існувала якась конкуренція.

«Янукович і Азаров ще не представляли собою єдине ціле. У кожного з них була власна позиція. Було навіть так, що у кожного була своя фракція. Тільки в кінці 2003 року, якщо я не помиляюся, вони об'єдналися», - говорить він.

За словами історика, об'єднатися їх змусило наближення президентських виборів і необхідність висунути єдиного кандидата зі свого середовища, яким був обраний Янукович.

Раніше Знай.uа повідомляв, що одіозний Азаров роздав поради українським школам.

Нагадаємо, Азаров перед Різдвом звернувся до «невдячних» українців, назвавши себе «віруючим».