У своєму блозі політолог Руслан Бортнік розповів, чи зможе Кримська платформа принести для України реальний позитивний ефект.

«Про ініціативу створити Кримську платформу в Україні почали говорити ще десь в 2015-2016 роках. Але до останнього часу, до минулого року ця ініціатива витала в повітрі, але нічим практичним вона не наповнювалася, якихось реальних переговорів щодо її реалізації не відбувалося», - каже Бортнік.

Кримська платформа може бути створена в форматі міжнародної організації або постійного діалогу. Після обрання президентом Зеленського і після приходу на посаду міністра закордонних справ Кулеби ідея створення кримської платформи максимально актуалізувалася.

Він вважає, що багато в чому створення такої платформи потенційно може мати позитивний ефект: актуалізація кримської проблематики в міжнародному інформаційному полі, залучення нових «друзів» України, можливість отримати допомогу у вигляді різних ресурсів і створення нових колективних інструментів тиску на РФ. Але, як зазначає Бортнік, ми навряд чи побачимо реальні позитивні зміни, завдяки Кримській платформі.

«Ми прекрасно розуміємо, що навряд чи ця Кримська платформа в нинішній політичній ситуації призведе до якоїсь зміни ситуації де-факто відносно Криму. Росія відмовляється вести будь-який діалог щодо Криму, територія Криму залишається ізольованою від території України, в тому числі і завдяки діям української влади з переривання електропостачання, водопостачання, транспортного сполучення. Він перетворюється в очах України в острів, а для РФ - в півострів, завдяки мосту», - говорить експерт.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Він вважає, що ця ситуація навряд чи зміниться, тим більше, що Росія, напевно, відмовиться брати участь в роботі цієї платформи. Тому очікувати, що всі можливості для України все ж будуть реалізовані, не доводиться.

«Всі сторони в цій ситуації, перш за все з української сторони, зацікавлені в створенні нового інструменту тиску на РФ і актуалізації в принципі цієї проблематики кримської, яка забувалася ці останні роки. Кримська платформа, неефективна на перший погляд, але все-таки небезпечна і проблемна для російських інтересів. Ініціатива, яка в цілому може бути досить продуктивною для нинішньої України», - говорить Бортнік.

Нагадаємо, Кость Бондаренко розповів, хто поділив Україну на Захід і Схід.

Раніше Знай.ua повідомив, що на Донбасі захисники України беззахисні перед коронавірусів.