Про відсутність державної допомоги в переході з російської на українську мову навчання повідомив у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» Дмитро Ламза, директор спеціалізованої школи №210 у Києві.

«Стосовно підтримки. Не скажу, що її не було. Вона була. Вона була більш віртуальна – запитували, що треба, як треба. А коли кажеш, як саме, – ніхто цього не давав», - розповідає Ламза.

Отже, з одного боку, віртуальна підтримка держави, з іншого – відсутність коштів на спеціалістів, зазначає він. Вихід із цієї ситуації директор знайшов, запросивши до школи викладачів кафедри української мови. Вони склали план занять на декаду та самі навчали вчителів. Допомога кафедри була ґрунтовною, але, зізнається Дмитро Ламза, нереально здобути всі знання за місяць.

Ламза пишається тим, що й раніше, ще до початку переведення школи на іншу мову навчання, всі заходи вони проводили українською. «Ми намагалися показувати наше рідне і давати наше рідне навіть тим, які максимально говорять російською», - пояснює він.

Тим не менш, директор не може оцінити успіхи переходу школи на українську мову стовідсотковим. Адже бувають ситуації, коли учні не можуть все зрозуміти, тому вчителям доводиться перекладати на російську. Передусім це стосується дітей з виключно російськомовних регіонів. Директор вважає своїм завданням та завданням усіх вчителів допомогти не школі перейти на українську мову, а учням.

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Нагадаємо, Ламза розповідає про труднощі, з якими зіштовхнулася школа, змінюючи мову навчання.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, державні посади в Україні обіймають некомпетентні люди.