В Україні широко поширена думка, що наші публічні політики і політичні партії – лише маріонетки, якими маніпулюють закулісні господарі. Але чи є в країні справжня політика, яка дійсно висловлює інтереси широких суспільних верств?

Ситуацію в програмі "Що далі?"на каналі" Знай 24» коментує філософ, політолог, керівник Стратегічної групи» Софія " Андрій Єрмолаєв.

"Як би політтехнологи і політичні інвестори за допомогою медіа не маніпулювали цією сферою, справжнє політичне життя не зупиниш. Якщо політична сфера узурпована тими, хто управляє фасадом – виникає контреліта і контрполітика. Можливо, на тлі війни, економічних проблем і високої швидкості змін, які ми спостерігаємо в сьогоднішній Україні, цей процес дещо затримався, але за законами історії він неминучий», - упевнений він.

Єрмолаєв вважає, що якщо влада ігнорує інтереси великих соціальних груп або прагне їх обдурити, то ці інтереси нікуди не зникають – просто починають виражатися в іншій формі. Наприклад, в Україні, країні все ще індустріальній, важливу роль відіграють люди найманої праці, і хтось їх так чи інакше представлятиме. Якщо старі профспілки і ліві партії скомпрометовані, на їх місце прийдуть нові.

Досить близько до найманих працівників стоять дрібні підприємці - вони працюють точно так само, тільки не на господаря, а самі на себе. Є і середній клас, який теж хоче, щоб його голос був почутий.

Популярні новини зараз

Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

"Їхні інтереси теж погано представлені в політичній системі. І вони теж утворюють асоціації-наприклад, асоціацію малого та середнього бізнесу. Грунт для контрполітики і контреліт вже сформований", - резюмує коментатор.

Раньше, як повідомляє Знай.иа, Андрій Єрмолаєв зазначав, що конфлікт є суттю сучасного українського суспільства і держави.

Також він вказував на важливість науки для розвитку політичної системи.