Своїми думками щодо консорціуму підприємств і компаній на території СНД поділився Андрій Єрмолаєв, політолог, філософ і президент Центру соціальних досліджень «Софія», у програмі «Романенко. Бесіди».

Експерт зазначає, що питання консорціуму підприємств і компаній на території СНД торкається іншого важливого питання – чи приєднається Україна до євро-азіатських інтеграцій.

«Показник ефективності економічних союзів СНД “пробуксував”, які Україна ініціювала, але фактично туди не входила», - каже він. Як відомо, 1993 року президент України Леонід Кучма підписав програмну заяву, але з певних політичних та економічних причин рішення так і не ухвалили.

Ідея ЄврАзЕс, на думку Єрмолаєва, передбачала не просто нову, але й глибшу інтеграцію: мовляв, «різними глибинами» інтеграції розглядали і Митний союз, і в подальшому єдиний економічний простір. Важливою частиною процесу інтеграції мали стати нові регіональні промислові зв’язки, великі компанії міжнародного рівня, а провідна роль відводилась би монополістам.

На думку Андрія Єрмолаєва, Україна в цьому проєкті інтеграції була би не лише ринком чи джерелом виробництва високотехнологічного рівня, але й стала би важливим учасником інфраструктури континенту. «Транспорт енергетичний, залізничний, авіасполучення – все це передбачалося як розвиток єдиної наддержавної інфраструктури, у якому приймали б участь держави, їхні активи та крупні компанії, які вже фактично функціонували на рівні негласних спільних бізнес-підприємств», - пояснює він.

Популярні новини зараз

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

Нагадаємо, Єрмолаєв пояснив, чому Україні небезпечно продовжувати вести політику пристосування.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що теперішня українська влада не займається інформаційною політикою.