У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв заявив про колабораціонізм в Британії в 1940-1945 роках і розповів, що на окупованих Нормандських островах німці і англійці поводилися так, ніби між ними немає ніякої війни.

«Мало хто знає, що Вермахт окупував в 1940 році Нормандські острови, що належали Британії і утримував їх до закінчення війни в 1945-му. П'ять років поруч розвивалися британський Юніон Джек і нацистське знамено зі свастикою. Всі ці п'ять років тут панувала атмосфера, в якій німці і англійці відчували себе так, ніби між ними не було і немає війни», - говорить Бізяєв.

Він розповів, що за свідченням американського журналіста Ч. Свіфта, який побував на островах в 1940 році, переможені - піддані гордої країни, вели себе з ввічливою повагою, а німці називали англійців «двоюрідними братами по расі». Рівень колабораціонізму і рівень безпеки німецьких військових, що ходили беззбройними, були найвищими в Європі.

«Британська адміністрація островів діяла, як агентура гітлерівців. Тут були введені спеціальні закони проти євреїв. Деякі остров'яни брали участь в знущаннях над ув'язненими концтаборів. У червні 1945-го, коли війна була позаду, Міністерство інформації Великобританії заявило, що колабораціонізм на островах «був майже неминучий». Ніхто з нормандських колабораціоністів не був притягнутий до відповідальності», - заявив Бізяєв.

Більш того, Бізяєв зазначив, що 50 найактивніших колабораціоністів були таємно вивезені до Англії і відпущені на свободу, а члени місцевої адміністрації навіть удостоїлися почестей. На думку журналістки М. Байтінг, окупація Нормандських островів була «експериментальним майданчиком окупації всієї Великобританії».

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Як повідомляв раніше Знай.ua, Бізяєв розповів, як Німеччина оголосила війну Польщі.

Він також розповів про головне ідейному наставника Гітлера.