Сьогодні активно розвивається штучний інтелект, а відтак існує ймовірність того, що скоро професія перекладача залишиться у минулому з огляду на свою непотрібність через розвиток технологій.

Шанси архаїзації перекладацької діяльності оцінив у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» засновник комерційно успішної школи із розвитку активного мислення Андрій Мельник.

Попри розвиток штучного інтелекту, говорити про повне нівелювання людського розуму, вважає гість програми, не можна. Цього питання, згадує Мельник, він вже торкався у рамках свого проєкту, зокрема на стратегічній сесії щодо зміни концепції і трансформації.

Так, потрібно розуміти різницю між простим перекладом з мови на мову та передачею сенсів засобами іншої мови. Якщо з першим машина може впоратися прекрасно, то з другим, підкреслює експерт, - ні. «Там, де є повторення і багато механіки, там точно людину можна замінити, людина вже стає помічником машини», - переконаний він. Натомість машина не може підібрати відповідних сенсів, а тому про повну заміну людського розуму у сфері перекладу говорити не можна.

«Може, відбудеться якийсь технологічний прорив і тоді ця система зможе навчитися», - припускає Мельник. Тим не менш, на такий прогрес доведеться чекати ще довго. Експерт вважає, що сучасне покоління цього ще не побачить за своє життя.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Нагадуємо, Мельник пояснив, що альтернативне оподаткування вимагає оновленого мислення українців.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як змінити державну систему на регулятора бізнесу.