У програмі «Що далі?» з Любов’ю Завальнюк на каналі «Знай24» політик Микола Томенко запропонував, як реформувати вищу освіту в України: держзамовлення потрібно визначати разом із роботодавцями, а навчальні програми викладати з урахуванням функцій вузів.

Передусім політик зазначає, що в цій розмові не буде торкатися середньої освіти, оскільки вважає ситуацію з нею зовсім катастрофічною. А ось щодо вищої освіти в Україні він каже так: «Упорядкування і реформа там потрібна - це абсолютно точно».

Пропозиція Томенка полягає у тому, аби повернути відомчим закладам статус інститутів підвищення кваліфікації. Наприклад, при МВС, ФСС, тощо. Принагідно він нагадує, що сьогодні полковники в одному Харківському вищому навчальному закладі від ДСНС є також і докторами наук чи хоч кандидатами. Отже, політик наполягає на відповідному впорядкуванню цієї системи відомчим закладам.

Щодо традиційних вузів експерт також має пропозицію: держзамовлення повинне визначатися разом із роботодавцями і з урахуванням функцій навчального закладу. Принагідно Томенко згадує, що університет Поплавського випускає спеціалістів широкого профіля – економісти, юристи та інші. «В мене питання, як він може готувати економістів і юристів, він що, юридичний заклад, чи що?», - запитує він.

На думку Томенка, варто навчальні програми об’єднати за напрямками – аграрні, медичні, політехнічні – це і оптимізує галузі. Якщо ж держзамовлення будуть регулювати чіткіше, то не виникатиме така ситуація, коли вузи випускають більше спеціалістів певних напрямків, аніж це потрібно.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Нагадуємо, Томенко заявив, що не вважає децентралізацію успішною.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Томенко розповів про свавілля забудовників у Києві.