Члени Наглядової Ради національної компанії «Нафтогаз України» отримують не тільки захмарні зарплати, але й компенсації витрат, що пов’язані із забезпеченням їх діяльності.

Про це йдеться у матеріалі Володимира Дольника «Корпоративне урядування «Нафтогазу».

Журналіст зазначає, що члени Наглядової Ради «Нафтогазу» «не є вільними від матеріального інтересу». Він порівняв їхні заробітні плати з зарплатами членів НР співставних західних компаній.

Наприклад, у 2018 році шестеро членів НР «Нафтогазу» отримали 1,64 млн євро, у 2019 – 1, 2 млн євро і 649 тис. євро – у 2020.

Дольник наголошує, що з такими сумами винагороди важко змагатися навіть грандам нафтогазового бізнесу, таким як OMV (австрійська нафтова компанія, найбільша в Центральній Європі) або Equinor (норвезька нафтогазова компанія).

Популярні новини зараз

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

До Наглядової Ради OMV входять 18 членів. У 2018 році вони отримали 830 тис. євро (вдвічі менше, ніж члени НР «Нафтогазу»!), у 2019 – 602 тис. євро і 572 тис. євро – у 2020.

А 11 членів НР Equinor отримали майже таку ж заробітну плату, як їхні австрійські колеги: 847 тис. доларів у 2018 році, 853 тис. доларів у 2019 та 780 тис. доларів у 2020.

зарплати членів Наглядової ради "Нафтогазу"

Також журналіст звертає увагу на те, що у 2018 році члени НР «Нафтогазу» заробили більше, ніж правління PGNiG – найбільшої польської державної компанії, що зайнята в галузі розвідки та видобутку природного газу та нафти. Дольник назвав це «безпрецедентною практикою».

Варто зазначити, що у таблиці вказані лише загальні суми, без поділу по персоналіям і позиціям. На жаль, дізнатися, які виплати отримали члени Наглядової Ради і Правління «Нафтогазу», неможливо. Оскільки винагорода НР виплачується відповідно постанові Кабміну №668 від липня 2017 року та укладеного цивільно-правового договору, умови якого є конфіденційною інформацією.

І ще одна цікава деталь – члени Наглядової Ради «Нафтогазу» не несуть фінансової відповідальності за власні потенційні помилки, тобто у разі, якщо вони своїми діями приведуть компанію в збитки, вони застраховані за гроші «Нафтогазу». Таким чином, члени НР є вразливими до корупційних ризиків і форм залежності, стверджує Дольник.

Нагадаємо, Загородній оголив таємницю звільнення глави «Нафтогаз Україна»: «Робив на газовому ринку все, що хотів».

Також раніше Знай.ua повідомляв, що Бортник прокоментував призначення Вітренка на посаду керівника компанії.