Звільнення керівництва «Нафтогазу» - це не причина конфлікту, а його результат. Результат порушення принципів корпоративного управління Наглядовою радою. Про це розповідається в статті Володимира Дольника для видання «Цензор.Нет».

Передбачалося, зазначає журналіст, що в «Нафтогазі» влада, за зразком держави, буде ділитися на законодавчу, виконавчу і судову. Законодавча влада належить державі, яке є єдиним акціонером компанії, встановлює її стратегічну мету, але не втручається у повсякденну діяльність. Цією діяльністю керує виконавча влада, тобто менеджмент компанії. Аналогом суду є Наглядова рада, головна характеристика якій - незалежність від двох інших гілок влади.

Але на практиці система поділу влади в «Нафтогазі» не спрацювала, і левова частка влади, на думку Дольника, дісталася Наглядовій раді.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

Ніхто з членів Наглядової ради не є фахівцем у сфері видобутку газу, а нинішня модель управління компанією не передбачає незалежності їх суджень. Зате всі вони залежні від матеріального інтересу - точніше, від своїх величезних зарплат, які неможливо порівнювати з зарплатами керівництва інших аналогічних компаній.

Дольник зазначає, що це безпрецедентний випадок: члени керівництва якоїсь компанії заробляють більше, ніж керівники PGNiG або інших капітанів нафтогазового бізнесу. При цьому сама компанія зовсім не може похвалитися не тільки рекордною, але і хоча б середньою ефективністю.

Думки членів Наглядової ради формуються під впливом менеджменту компанії. Таким чином, вважає автор статті, ця гілка влади, по суті, втратила незалежність. При цьому видобуток газу - це і ключовий бізнес компанії, і стратегічна сфера для України (якою вона була б і для будь-якої іншої країни), і великий простір для корупції.

Нагадаємо, Загородній оголив таємницю звільнення глави «Нафтогаз Україна»: «Робив на газовому ринку все, що хотів».

Також раніше Знай.ua повідомляв, що Бортник прокоментував призначення Вітренка на посаду керівника компанії.