Підприємець і громадський діяч Валерій Пекар поділився своїми думками щодо напрямку розвитку України у програмі «Суб’єктивно з Янікою Мерило». Він також розповів, яке значення для прогресу держави має більша пасивна частина населення і менша активна.

«У нас немає стратегії, але є напрямок, і ми у цьому напрямку повільно повземо», - зазначає підприємець. Він додає, що 2014 року цим напрямком Україна обрала собі модель сучасної модерної держави, що передбачає передусім заможність і справедливість, увагу до людського капіталу та наявність чесного уряду.

Тим не менш, до цієї цілі українці, каже Пекар, ніколи не рухалися надто швидко, а зараз – ще повільніше. Інше питання – до чого саме прагне держава. На його думку, Європа уявляється українцям як необхідна для подальшого розвитку сутність на політичній арені: це організована система зі своїми правилами, де права людини захищені, а економічна свобода – забезпечена.

«Я би сказав так: напрямок руху країни визначає активна меншість. А темп руху країни визначає пасивна більшість», - підкреслює експерт. Так, в Україні напрямок і швидкість вже визначені. Водночас Пекар зазначає, що з обраного шляху зійти швидко не вдасться, оскільки його обрало 15% активних громадян. «Що б пасивна більшість не думала про ті правила гри, до яких ми прямуємо, все одно буде так, як активна меншість захоче», – додає він. А далі все залежить від згоди і швидкості пасивної більшості.

Інструментарієм, який варто використовувати на цьому шляху, є, пояснює Пекар, реформи. Їхній значний перелік почали втілювати ще у 2014-2016 роках, але згодом все зупинили. Тому прихід нової влади на заміну старої не супроводжувався якимось прогресом щодо введення змін. «Але так чи інакше достатньо багато було зроблено за ці роки», - зазначає підприємець. Навіть попри певні відкочування назад він все одно позитивно дивиться на подальший розвиток України.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Нагадуємо, Пекар назвав три основні рівні будівництва держави.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов звинуватив українців у незрілості психіки.