Український політолог, політичний аналітик Михайло Чаплига в програмі Мирослави Бобровської «А як насправді» розповів, як колишній президент США Дональд Трамп домігся компенсації від Німеччини.

«Пам'ятаєте, скандал був у Німеччині, коли цілий МЗС німецький вийшов і сказав, що це неприпустимо, коли посольство США зустрічається з представниками нашої промисловості і економіки безпосередньо на території нашої країни. Про що йшлося? Йшлося про те, що США щось хочуть від цих автовиробників і не тільки», - каже експерт.

За його словами, США хотіли отримати гроші та домогтися тиску на уряд Німеччини.

«А навіщо ж тиснути? Тому що Трамп – нормальний бізнесмен. Він сів і каже: «Ви знаєте, ось я сів і порахував торговий баланс. «Мерседесів» ви нам продали на тисячу баксів. Тобто ми вам дали тисячу баксів, ви нам залізо, ми вам тут робочі місця... Тому я вважаю, що було б справедливо, якби ви на тисячу баксів купили нашого сланцевого газу», - сказав Чаплига.

Аналітик зазначив, що сланцевий газ у США – це приватні інвестиції, які спонсорують американські вибори.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

«І він каже: «Це ж справедливо, правда? Ми на тисячу у вас заліза накупили, робочі місця вам створили, а ви у нас на тисячу купите сланцевий газ». І тут така Німеччина: «Та зачекай, у нас із Росії йде, він втричі дешевший, ніж твій. Та й навіщо мені твій термінал, власне кажучи, тут під боком, якщо у мене все трубою з Росії йде?». Трамп каже: «Та мені все одно звідки. Хоч з Марса ти бери, але я тобі сказав – на тисячу купи в мене сланцевого газу», - розповів він.

Чаплига наголосив, що Німеччина відмовилася від такої угоди, тому США зажадали грошей. І тоді Німеччина публічно запропонувала Штатам мільярд доларів компенсації.

«Ви почули, слово «Україна» десь прозвучало тут? Ні. Тобто товариші вирішують своє», - резюмував політолог.

Як повідомляв Знай.uа, Чаплига заявив, що Китай стає партнером завжди тільки в своїх інтересах.

Також Знай.uа писав, що Чаплига розповів, як часто Україна змінює свій політичний курс.