У новому випуску програми «Акценти» з Тетяною Резвін економіст директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський розповів, хто найбільше страждає в Україні від кредитів.

«Від кредитів страждають більше люди, які їх беруть, тому що у банків більша проблема не з дрібними позичальниками, а з великими позичальниками, які часто не повертають кредити. Ми чомусь думаємо, що кредити беруть тільки фізичні особи, але це не так, бо дуже багато кредитів беруть підприємства. І підприємства мають в нашій країні доволі серйозні можливості. А десять років тому підписувалися кредитні договори, які складались таким чином, щоб мати можливість не повертати цей кредит», - розповів він.

Несходовський сказав, що саме тому у нас склалася така серйозна проблема, яка стосується саме кредитування бізнесу. Тому бізнес часто, беручи кредити, підтвердив він, хоче кинути банк, отримати кредит та не повертати його. Сама система кредитування в Україні, через яку полопалися банки, пояснив він, була така, що банки збирали гроші у населення й під дуже низький відсоток кредитували свій власний бізнес.

«А потім їх власний бізнес відмовлявся повертати сам собі кредити, які були взяті. Тому що вони вже були виведені на офшорні рахунки або якісь інші цілі. В результаті цього створювалася серйозна проблема для банків. Навіть основною проблемою «ПриватБанку» було те, що на 80% він перекредитував бізнес свого власника або пов’язаних з ним партнерів. В результаті це створило загрозу, яка призвела до націоналізації «ПриватБанку», - резюмував він.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва, що у тіні перебуває приблизно 2 - 2,5 бюджету України.

Також раніше для Знай.ua Гаврилечко розповідав про критерії кредитів.