Про це він розповів у новому випуску програми «Акценти» із ведучою Тетяною Резвін.

«У нас з погляду Конституції – парламентсько-президентська республіка. Виконавча влада формується законодавчою владою за підсумками парламентських виборів. Кабмін формує повністю виконавчу вертикаль влади. Так має бути, але виходить, що ще існує президент, з яким треба щось узгоджувати», - розповів він.

Воля сказав, що у нас виходить дуалізм влади, який ніякої користі не приносить. Тому струнка модель влади, вважає він, це коли Кабінет Міністрів формуватиме президент із консультацією у парламенті. Але при цьому, якщо влада буде в руках однієї людини, повідомив він, то може виникнути загроза узурпації влади. А насправді узурпація влади може виникнути, навіть якщо є стійка більшість у парламенті, підтвердив він, або монобільшість у парламентській республіці.

«Авторитаризм завжди був у будь-якій країні, навіть там, де були формально парламентські моделі правління. У Британії були свої етапи авторитаризму, а там суто парламентська модель. Тому говорити, що саме президентська республіка є найблагодатнішою формою для узурпації влади – не можна. Можливо, вона містить ризиковіші можливості, але тут же треба правильно прописати стримуючі механізми у Конституції. Щоб правильно все врівноважити, в системі виконавчої влади не має бути дуалізму», - резюмував він.

Як повідомляє Знай.ua, раніше він спрогнозував можливі відставки у Кабінеті міністрів.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Показати ще

Також Знай.ua повідомляв, що Дзівідзінський ​зазначає: незалежність українських силових структур записана у законах, але на практиці відсутня.