Про це стало відомо з програми «Суть подій» для каналу Знай.ua.

«Верховна Рада ухвалила законопроект. Тепер за газ платитимемо по-новому. Якщо коротко – в кіловат годинах, замість кубів. З 21 травня 2022 року ми відійдемо від радянської системи обліку обсягу природного газу і перейдемо на європейську методику обліку – в кіловат-годинах», - повідомила Котенкова.

Журналістка зазначила, що ці зміни були ухвалені для того, щоб українці почали платити не за обсяг природного газу, а за його якість та ефективність. Тобто, пояснила вона, за кількість енергії, яку може дати газ, а не за куби, адже газ із різних родовищ відрізняється за калорійністю – за кількістю енергії, яку він може дати при згорянні.

«Але в Україні калорійність газу є неоднорідною і залежить від регіону. Наприклад, вона традиційно одна з найвищих на Івано-Франківщині, і одна з найнижчих у Кіровоградській. У тому числі і через різницю в калорійності середні показники споживання газу цими областями суттєво відрізняються», - зазначила Котенкова.

За словами журналістки, облік калорійності газу веде компанія ОГТСУ за допомогою своїх 53 спеціальних лабораторій, які встановлені на ключових вузлах ГТС, і ці ж показники використовуватимуться для визначення, яку калорійність отримує споживач. Вона додала, що нові лічильники не потрібні, а платіжки для кожного конкретного споживача розраховуватимуться виходячи з фактичного споживання в кубометрах за нинішніми лічильниками та калорійності, виміряної ОГТСУ.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Куртєв заявив, що ситуація в українській енергетиці насправді далека від благополучної.

Також Знай.ua писав про те, що Попенко розповів, наскільки подорожчає тариф на тепло у різних містах України.