Росія вкладає величезні фінансові ресурси у діяльність приватних інформкомпаній, таких, як, наприклад, Телеграм-канал «Дев'ятий вал».

Через них йде агресивна дискредитація України в очах світової громадськості, а також ставиться під сумнів українська державність.

Про це у коментарі заявив колишній голова СБУ, народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Валентин Наливайченко.

Валентин Наливайченко

За його словами, вплив російських інформаційних компаній у країнах Європи високий і небезпечний.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

«Російські спецслужби завжди мали та створювали такі можливості, особливо в європейських країнах. Можливості, мається на увазі, агентурні – від знаходження таких організацій та імплементації своєї агентури до європейських країн і особливо політичних та журналістських кіл. І найголовніше, що треба розуміти: російські спецслужби мають величезні кошти, які, хоч як це парадоксально, але в тому числі зароблялися здебільшого на енергоринку Європейського Союзу. А потім у вигляді брехні та фейків скеровувалися проти європейських демократій, європейської преси, європейських політиків», - зазначив він.

Нардеп додав, що Росія останніми роками значно збільшила витрати на створення фейкового дискредитаційного контенту про Україну, про Збройні Сили України.

«І ми це бачимо це неозброєним оком. Фактично лише найбільші європейські та американські видання залишаються незалежними від російського негативного впливу, а дрібніші, особливо ультраправі чи ультраліві, все частіше поширюють російські та проросійські фейки», - констатував він.

Народний депутат додав: якщо у Росії можливості в Україні впливати через інфопростір фактично розвалені, то щодо європейських країн – можливості впливати через гроші залишаються, через агентуру, яка ще там не виявлена.

«Ми це бачимо на конкретних прикладах конкретних країн, таких як Німеччина. Моя думка, що їм треба серйозно відновлювати та посилювати контррозвідку всередині країни, тому що навіть останні російські ІПСО показали, що контррозвідці Німеччини є над чим працювати. Мається на увазі витік розмови німецьких військових (про передачу Україні Taurus. - ред.), який, на мій погляд, був зрежисований та відредагований під російське ІПСО, яке розганялося не один день і розганяється тепер уже російськими пропагандистами та МЗС країни-агресора», – пояснив він.

Зупиняючись на діяльності російської інформкомпанії «Дев'ятий вал», про що йдеться в розслідуваннях українських ЗМІ, Валентин Наливайченко наголосив, що фінансування подібних ресурсівї здійснюється з одного бюджету – з держбюджету РФ, все це йде з Кремля.

«Перше. Це має на меті виправдати російську агресію проти України та поширити імперіалістичну ідеологію. Цей контент антиукраїнський однозначно. І все це йде з одного місця та з одного фінансування.

Друге: необмежені величезні кошти вкладаються у поширення, створення та розповсюдження антиукраїнських ІПСО. І справді, це не обмежується лише Росією.

Спецслужби рф витрачають неабиякі ресурси на те, щоб це потрапляло до європейського інформпростору, соціальних мереж і, таким чином, створювало те, що вигідно російському агресору, тобто дискредитація України, ставлення під сумнів нашої державності й так далі», - додав він.

Хакер. Фото: скрін youtube

Парламентар вважає важливим протидіяти російським нейромережам та технологіям українським контентом.

«Важлива співпраця з нашими міжнародними партнерами, особливо з кіберспецслужбами. Потрібно створювати за сучасними технологіями у нас кіберзахист та кіберпротидію таким ворожим російським інформаційним спецопераціям. І це мають робити фахівці саме кіберзахисту», - підсумував Наливайченко.