Сьогодні на «Конституційній кухні» Геннадія Друзенка – суддя Конституційного суду у відставці, доктор правових наук, професор, один з найавторитетніших українських фахівців у сфері конституціоналізму Володимир Шаповал. Володимир Миколайович вважає, що народився у правильний час. Адже зміг отримати якісну освіту, значно серйознішу, ніж у багатьох колег часів незалежності.

«Я вчасно народився, вчасно вчився, - каже він. – Моє навчання в Київському національному університеті часів «застою» – це дуже хороший, пам’ятний період. Я застав викладачів, які слухали лекції професорів університету Святого Володимира. На нашому курсі були чудові професори. Тоді було відділення міжнародного права, КІМО як такого не існувало, це були початки цієї системи. Я дуже пишаюсь і мені є кого згадувати. Не хотів би виглядати нитиком, але з часом якість навчання вивітрилася».

Згадуючи свою викладацьку діяльність на кафедрі державно-правових дисциплін Київської вищої школи МВС СРСР, Володимир Шаповал розповідає: «Мені там доводилось викладати один предмет, який у ті часи називали «госбургос» - «государственное право буржуазных і развивающихся стран». Я чудово розумів завдання, що парламент – це буржуазний інститут, президент – це також не наше. Але в мене був такий спосіб викладання: я спеціально на початку наводив цитати з Леніна, Маркса, а потім розказував, як воно працює. І це проходило. Мало хто звертав увагу з тих, хто опікував викладачів».

А щодо індивідуальності – то вся справа у вихованні.

«Я завжди не любив, коли брешуть. Хоча сам іноді брехав за необхідністю, не зловживаючи цим. Але боровся проти неправди, як будь-яка нормальна людина», - каже професор.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Нагадаємо, якщо б у держави були зрозумілі правила гри, тоді в мене питань до неї не було, - Мельник.

Знай.ua повідомляв, що Рибчинський розповів, у якому напрямку Україні розвиватися після 30-ти коротких років незалежності.